czwartek, 30 stycznia 2014

HACCP

HACCP


Autor: Systemy ISO


HACCP to system mający na celu eliminację zagrożenia, mogących powstać podczas kontaktu produktów spożywczych z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym.


HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością.

HACCP jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz wymagany ustawodawstwem Unii Europejskiej. Wdrożenie go służy zapewnieniu odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności oraz minimalizowaniu zagrożeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych.

Wdrożenie systemu HACCP jest adresowane do:

- firm transportowych,

-firm magazynujących,

- firm produkujących żywność i dodatki do żywności,

- firm produkujących opakowania,

- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji,

- restauracji, barów, punktów gastronomicznych.

Wdrożenie go musi być poprzedzone wdrożeniem zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej, czyli GMP, GHP.

Celem HACCP jest określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP), czyli miejsc, gdzie muszą być zachowane szczególne środki ostrożności, ponieważ może w nich dojść do skażenia żywności.

Korzyści wynikające z wdrożenia tego systemu to:

- uzyskanie prawidłowego poziomu bezpieczeństwa żywności,

- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności,

- wzrost zaufania klientów i kontrahentów,

- zgodność z wymaganiami sanepidu i ustawodawstwem Unii Europejskiej,

- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid.

System HACCP zapobiega zagrożeniom związanym z produkcją i magazynowaniem żywności, w tym zagrożeniom mikrobiologicznym (bakterie, wirusy), chemicznym (detergenty) i fizycznym (szkło, piasek).


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz