HACCP
Autor: Systemy ISO
HACCP to system mający na celu eliminację zagrożenia, mogących powstać podczas kontaktu produktów spożywczych z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym.
HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością.
HACCP jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz wymagany ustawodawstwem Unii Europejskiej. Wdrożenie go służy zapewnieniu odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności oraz minimalizowaniu zagrożeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych.
Wdrożenie systemu HACCP jest adresowane do:
- firm transportowych,
-firm magazynujących,
- firm produkujących żywność i dodatki do żywności,
- firm produkujących opakowania,
- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji,
- restauracji, barów, punktów gastronomicznych.
Wdrożenie go musi być poprzedzone wdrożeniem zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej, czyli GMP, GHP.
Celem HACCP jest określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP), czyli miejsc, gdzie muszą być zachowane szczególne środki ostrożności, ponieważ może w nich dojść do skażenia żywności.
Korzyści wynikające z wdrożenia tego systemu to:
- uzyskanie prawidłowego poziomu bezpieczeństwa żywności,
- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności,
- wzrost zaufania klientów i kontrahentów,
- zgodność z wymaganiami sanepidu i ustawodawstwem Unii Europejskiej,
- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid.
System HACCP zapobiega zagrożeniom związanym z produkcją i magazynowaniem żywności, w tym zagrożeniom mikrobiologicznym (bakterie, wirusy), chemicznym (detergenty) i fizycznym (szkło, piasek).
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz