piątek, 6 grudnia 2013

HACCP

HACCP


Autor: Systemy ISO


HACCP to system służący zapewnieniu wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Służy także zapoznaniu pracowników z prawidłową higieną mycia i przechowywania produktów.


HACCP to System Analizy Krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością w tym:
- firm transportowych
- firm magazynujących
- firm produkujących żywność i dodatki do żywności
- firm produkujących opakowania
- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji
- restauracji, barów, punktów gastronomicznych
Wdrożenie i prawidłowe funkcjonowanie systemu HACCP jest wymagane ustawodawstwem Uni Europejskiej.
Zasady zawarte w systemie HACCP dotyczą opracowania Krytycznych Punktów Kontroli, oszacowania ryzyka związanego z nimi oraz ustalenia metod zapobiegawczych, korygujących i monitorujących.
Wdrożenie HACCP powinno byc poprzedzone wdrożeniem Dobrych Praktyk Produkcji oraz Dobrych Praktyk Higienicznych. Korzystne także jest przeszkolenie pracowników z podstawowych zasad mycia i przechowywania produktów oraz higieny związanej ze stanowiskiem pracy. HACCP wymagany jest od 2006 roku ustawodawstwem Unii Europejskiej. Posiadanie sprawnie funkcjonującego systemu HACCP jest wymagane od wszelkich organizacji mających kontakt z żywnością.
HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, polegający na rozpoznaniu CCP, a następnie ustaleniu metod zapobiegania im.
Korzyści wynikające z wdrozenia systemu HACCP:
- zapewnienie bezpieczeństwa żywności
- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności
- wzrost zaufania klientów
- zgodność z wymaganiami sanepidu
- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz